Mozart! Musical a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

fotó: Veszprémi Petőfi Színház
Mozart, a zseni élete musicalben elmesélve Levay–Kuncze sikermusical a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon

Mozart! a meg nem értett zseni zeneszerző élete musicalben elmesélve kel életre a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon! Michael Kuncze és Sylvester Levay sikermusicaljében a zeneszerző fenegyerek története pazar dallamokkal és látvánnyal kerül színre június 24-én és 25-én. A produkció két különböző szereposztásban látható majd péntek és szombat este a Margitszigeten.

Zseniként, valódi géniuszként érdemes dacolni a világgal saját igazságunk érdekében? Tud -e azonosulni egy ilyen emberrel a környezte? Ezek a felvetések pedig csakúgy, mint Mozart korában, napjainkban is ugyanannyira érvényesek, ha nem aktuálisabbak. A Mozart! a másság elfogadásáról, a zsenik helyzetéről és a szeretethiányról, a bűntudatról és a tehetségről szól. Nagy belső vívódásokból, szép melódiákból, drámai helyzetekből épül fel, mely küzdésre, kitartásra is tanít.

forrás: Veszprémi Petőfi Színház

A látványában is monumentális zenés darab hiteles dokumentumok, levelezések alapján dolgozza fel a hányatott sorsú zeneszerző életét.  A címszereplő, Mozart egy útkereső, aki mindvégig azt kutatja, mit rontott el, hol rontott el az életében, miért nem szeretik, miért sikertelen, mit tehetett volna másképp. A produkció középpontjában egy konkrét történelmi figura áll, és attól lesz igazán ütős, hogy mindvégig sikerül egy sokrétű, többdimenziós karaktert rivaldafénybe állítani, egy valóban különleges, lenyűgöző dallamokkal tűzdelt zenés előadás keretében.

A Margitszigeti Színház és a Veszprémi Petőfi Színház közös szabadtéri bemutatója nem csupán erős dalokban, de lendületes jól eltalált, emlékezetes jelenetekben is bővelkedik, összhangjuk különlegesen élvezhető és értékes élményben fejti ki hatását.  Ezen elemek hatásmechanizmusát tovább fokozza a darab történetét elmesélő, a sodró lendületű cselekményre épített rendezés.

forrás: Veszprémi Petőfi Színház

A Michael Kuncze és Sylvester Levay sikerszerző párosból a magyar származású Sylvester Levay így nyilatkozik a musicalek mai életben elfoglalt helyéről: „Arra törekedtem az utóbbi évtizedekben, hogy a modern zenei stílusokat, a rockot, az elektronikus és világzenét a klasszikus zenével összeolvasszam, és ebből egy sajátos, egységes hangzásvilágot alakítsak ki. Meg vagyok győződve, hogy a musical műfaja a zenei dramaturgiában tovább fog fejlődni. Hiszem, hogy a kreatív művészek bátran fedeznek fel új utakat, és a stílus szempontjából merészen haladnak előre.”

A Margitszigeti Színház is hisz a művészet folyamatosan megújulásában, a történetmesélő, dramatikus művek új korszakában. Az elmúlt időszakban jelentős változáson esett át a fiatal korosztály színház irányába mutatott érdeklődése. Ezért egy vonzó és ösztönző programot indított el a Margitszigeti nyári színház kizárólag az egyetemisták, főiskolások és a középiskolások számára – a színházba járás népszerűsítése érdekében. A teátrum összeállított egy 5 előadást tartalmazó csomagot, melyben 3 műfaj kapott helyet: az opera, a musical és a balett/tánc. A program iránt oly módon kívánja a színház a fiatalok érdeklődését felkelteni, hogy részükre kód-kulcsot küld, melyhez előzetese regisztrálniuk szükséges. További részletek a programban való részvételről az előadásokról és a kulisszajárásról  a www.margitszigetiszinhaz.hu oldalon.

forrás: Veszprémi Petőfi Színház

A címszereplők szuperereje: felvállalás és dinamizmus

A címszereplők szuperereje: felvállalás és dinamizmus

Az előadás címszerepét Nikita Braga és Kádár Szabolcs János alakítja váltva, akik fiatalságuk és lendületességük okán féktelen dinamizmussal, odafigyeléssel hozzák a híres zeneszerző alakját, miközben egyetlen percre sem eresztik el a rájuk bízott karaktert a háromórás játékidő alatt.

A főbb szerepekben Kádár Szabolcs János/Nikita Braga, Kardffy Aisha, Horváth Dániel, Keresztes Gábor/Cservenák Vilmos, Hirschl Laura, Füredi Nikolett/Szederjesi Teodóra, Keller Márton látható.

Rendező: Somogyi Szilárd, Nádasdy Kálmán-díjas rendező, koreográfus: Lőcsei Jenő, zenei vezető: Balassa Krisztián, magyar szöveg: Müller Péter Sziámi.

A Mozart! musical ősbemutatója 1999-ben volt Bécsben, a Theater an der Wienben, a darabot a magyar közönség először 2003-ban láthatta. Most, június 24-én, pénteken és 25-én, szombaton kel életre Mozart a zseni, a meg nem értett zeneszerző kalandos, termékeny és hatalmas klasszikus zenei értéket ránk hagyományozó életének története musical-köntösben a Margitszigeten.

Ajánló

Olvasd el ezt is