Oszvald Marika

A Marica grófnőben Vadász Zsolttal
Ki ne ismerné a Budapesti Operettszínház örökmozgó sztárját, Oszvald Marikát, aki a napokban ünnepelte 70. születésnapját...

Oszvald Mária Gertrúd művészcsaládba született: édesanyja a népszerű szubrett, Halasi Marika volt, édesapja pedig a legnagyszerűbb bonvivánok egyike, Oszvald Gyula. Már gyermekkorában a színház bűvkörébe került, édesapja a debreceni Csokonai Színházban operaénekesként kezdte a pályáját.
Oszvald Marika 1974-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskola operett–musical szakán, Vámos László osztályában. Osztálytársa volt a későbbi férje, Hidvégi Miklós, egy lányuk született, Krisztina.
Korán kiderült, hogy színpadra termett: zongorázott, táncolt, úttörőként énekversenyeket nyert, balettot, szteppet, akrobatikát tanult, de kipróbálta a műugrást, a szertornát, toronyugrásban pedig országos ifjúsági bajnok lett.

Négyévesen állt először színpadon, beugróként a Bánk bánban Soma szerepében, hétéves volt, amikor elénekelte a Pillangókisasszony nagyáriáját.
Elsőéves főiskolai hallgatóként a kis szobalány szerepében debütált a Fővárosi Operettszínházban A Noszty fiú esete Tóth Marival című darabban, majd sikerrel mutatkozott be A mosoly országa című operettben rá osztott Mi szerepében úgy, hogy édesapja alakította Szu Csongot.
1972 óta tagja a Budapesti Operettszínháznak, ahol első szerepét a János vitéz Iluskájaként alakította. A darab érdekessége, hogy az Operettszínház jelenlegi János vitézében (Bozsik Yvette rendezése) is látható a mostoha szerepében.  

Sándor Péterrel

Fontosabb korábbi szerepei: A mosoly országa (Mi), Cigányszerelem (Zórika, Jolán), A víg özvegy (Valencienne, Olga), Luxemburg grófja (Juliette), Marica grófnő (Liza), Cirkuszhercegnő (Miss Mabel), Csárdáskirálynő (Stázi), A montmartre-i ibolya (Violetta), Mária főhadnagy (Panni); János vitéz (Iluska); Hegedűs a háztetőn (Hódel); Viktória (Lisa San), Bál a Savoyban (Daisy), A denevér (Adél), Mágnás Miska (Marcsa), Fiatalság, bolondság (Babszi), Leányvásár (Bessy), Csókos asszony (Hunyadiné), Dr. Bőregér (Ida).

A Menyasszonytáncban a Balettkar tagjaival

Oszvald Marika az elmúlt évtizedekben legendás szubrettszerepek sorával örvendeztette meg a nagyérdeműt, gálák és televíziós műsorok gyakori résztvevője. A színpadon jelenleg több szerepben is látható, egyebek mellett a szívének oly kedves Oszi, Boszi, a repülő nagyanyó című családi meseshowban.

Oszvald Marikát az operett műfajt éltető alakításai, valamint páratlanul sikeres művészi munkája elismeréseként 2015-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. A díjátadó után így fogalmazott: „Olyan euforikus élmény volt, hogy szinte repültem. Én tudok örülni, ez is egy adottság. Emlékszem, gyerekként is, ha valamit kaptam, nagyon boldog voltam.”

Hegedűs a háztetőn, Frankó Tündével

Április 12-én második otthonában, a Budapesti Operettszínházban ünnepelte 70. születésnapját a teátrum népszerű, örökifjú szubrettje, Oszvald Marika, aki a jeles napon Jente, a házasságközvetítő szerepében lépett színpadra a Hegedűs háztetőn című előadásban.

A jubiláló színművészt az előadás előtt a színpadon köszöntötte Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, aki a művésznő szakmai életútját felidézve kiemelte: „Oszvald Marika 48 évvel ezelőtt, 1974-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, de 50 éve, 1972 óta tagja a Budapesti Operettszínháznak. A nyilvántartás szerint ő a legalacsonyabb magyar színésznő. Mindössze 150 cm magas, mindazonáltal toronyugró ifjúsági bajnok volt.”
A 70 éves Oszvald Marikát az előadás után az Operettszínház Csillártermében köszöntötte a színház társulata, munkatársai, a művésznő egykori pályatársai és meglepetésvendégei.

Fotó: Art&Lens Photography

Szöveg: Budapesti Operettszínház
Képek: Art&Lens Photography és Mahunka Balázs

Ajánló

Olvasd el ezt is