Diana Krall – World Tour – Budapest, Papp László Budapest Aréna, 2022.05.21.

Diana_Krall_photo_Török_Hajni
Hetedszerre járt hazánkban a világ kortárs Jazz királynője Diana Krall.

Kellemes emlékként marad meg ez a langyos nyárelő vasárnap este, amikor sötét „kis” Jazz bárrá változott a Budapest Aréna Krall művésznő jóvoltából.

Ahogy eddigi koncertjein, most is elbűvölt bennünket, előadásmódjával, kiváló zenész társaival és az egyedi bensőséges hangulattal, amit egy ekkora helyen csak kiváló művészek tudnak megteremteni.

Tökéletes hangzás, nagyszerű zenésztársak, két óra minőségi Jazz zene. Ez várt a május 21-ei esetén a Budapest Arénába látogatókra.


Élmény volt, hallani a gitáros, Anthony Wilson briliáns játékát. Nem mindennapi élmény volt, ahogy a nagybőgő Robert Hurst játékának köszönhetően betöltötte a hatalmas teret.

Sokunk arcára csalt mosolyt a dobos Karriem Riggins , miután a dobkáva állványon és a közelben lévő egyéb felületeken is játszott, majd végül bevonta a közönséget is.

Az ő teljesítményüket koronázta meg Diana Krall egyedi mély tónusú énekhangja, ami utánozhatatlan, bizsergető, egyszerre kelt bennem boldog és szomorú érzéseket.


Meghökkentő volt a több ezres közönség csendje. Nem volt fütty, bekiabálás (hacsak nem Diana kérdezett, amire ugye illett válaszolni), a taps is csak akkor indult el, amikor véget ért a dallam, vagy ha bevonódhatott a közönség mint ötödik tag, kiegészítve a ritmus szekciót. Ilyen egy olyan koncert, amikor mindenki a színpadra koncentrál, nem beszélget, nem nézi a telefonja képernyőjét. Csak a zenének szánja az idejét, minden érzékszervét.

Eddigi Krall koncertjeimen Diana mindig fordított időt a közönség kommunikációra. Ezt a kommunikációt mindig áthatotta a szeretet és tisztelet közönsége felé. A mostani koncertjén ez kiegészült egy kis információ gyűjtéssel is, mivel számos daljavaslat érkezett a széksorok közül. Természetesen nem maradt el a köszönet érte.

Ha alkalom adódik szívesen megfordulok komolyzenei – szimfonikus koncerteken is, igaz a járvány időszak óta ez is megváltozott sajnos…

Továbbra is hiszem, hogy szüksége van a világnak a NAGYBETŰS analóg, számítógép mentes zenére, amely mögött rengeteg gyakorlás, koncentráció, munka és zenei tudás van. Az ilyen produkciók nélkül szegényebb lenne a világ.


Az elhangzott dalok, melynek összeírásáért köszönet Irk Rékának:
Deed I Do/Night and Day (Cole Porter)/But Not for Me (Gershwin)/This Can’t Be Love (Richard Rodgers-Lorenz Hart)/I’ve Grown Accustomed to Your Face/The Girl in the Other Room/Moonglow (Hudson)/Jockey Full of Bourbon (Tom Waits )/I Get Along Without You Very Well/Devil May Care (Bob Dorough)/Come Dance With Me (Van Heusen)/I’ve Got You Under My Skin (Cole Porter)/I Just Found Out About Love

Ráadás: Quiet Nights of Quiet Stars (Corcovado)/I Was Doing All Right/This Dream of You

Köszönet a lehetőségért a Live Nation Magyarországnak.

Beszámoló és fotók: Török Tamás
Kiemelt fotó: Török Hajni

Ajánló

Olvasd el ezt is