Nox koncert a Budapest Arénában

Nox_koncert_boritokep
A Nox együttes 13 év után tért vissza a színpadra, és adott teltházas koncertet a Budapest Arénában A Főnix legendája címmel 2022. november 27-én.

2009 volt az az év, amikor a zenekar utolsó stúdiólemeze kiadásra került. Ezután csak egy Best of Nox című kiadvány került piacra. A zenekar aktív évei szintén 2009-ben értek véget, már ami ezt a formációt illeti. Péter Szabó Szilvia, a zenekar énekesnője – és egyben legismertebb karaktere is – azóta adott koncerteket, és elmondása szerint sokan kérdezték, hogy vajon lesz-e még valaha Nox koncert. Ez is rámutat arra, hogy hiába telt el több, mint egy évtized, a zenekar 7 évnyi munkássága nem múlt el nyomtalanul.

Szilvi a koncerten az ausztráliai időszakára a száműzetés szót használta, ami kissé furcsán hangzott egy saját szándékból meghozott döntés alapján történt külföldi tartózkodásra, ugyanakkor jól jellemzi, hogy milyen érzelmi hullámvasutat élhettek át a tagok a zenekar felbomlása óta.

Péter Szabó Szilvia – fotó: Török Hajni

2022. májusában már biztosak lehettünk abban, hogy újra összeáll a Nox egy gigakoncert erejéig a Budapest Arénában. Egy hónapja, a visszatérés jegyében megjelent a November című videóklip, ami mára már elérte a 230 ezres megtekintést. Ezt követte egy új lemez, ami stílusát tekintve tökéletes folytatása az eddigieknek. A gigakoncert kifejezés akár költői túlzás is lehetne, de utólag be kell látnunk: ez bizony nemzetközi színvonalú buli volt. A nézőteret teljes szélességében kihasználták a színpadépítés során, és gyakorlatilag faltól-falig LED kivetítők voltak. Ha már LED fal; a magas minőséget jól tükrözi, hogy még a fotókon is gyönyörű képe van, és ezúttal azt a gyakori hibát sem követték el, hogy túl erősre állították a fényerejét. Ez hosszabb távon elég zavaró tud lenni, de itt tökéletes volt.

Nox koncert, Budapest Aréna – fotó: Mahunka Balázs

Gyorsan szaladjunk végig a technikai részleteken, a világítás egységes és látványos volt, a füstöt sem „tolták túl”, de végig szinten tartották. A koncert hangzásával először gondban voltam, mert a kiemelt állóhely bizonyos részén kifejezetten tompának és erőtlennek tűnt az ének, máshol viszont nem tapasztaltam ezt. Visszanézve a lelkes mobil-operatőrök felvételeit a videómegosztón, az ülőszektoroknál is kimondottan jól szólt. A kiemelt álló és normál álló szektorok között szintén rendben volt a hangzás, így azt hiszem nem érheti kritika a hangmérnököt, Papp Zoltánt sem.

Ami a koncert technikai részét illeti, finoman szólva sem vették spórolósra a figurát. De mi a helyzet a színpadon lévőkkel? Lelövöm a poént: ők sem! Olyan magas szintű felkészülés látszott minden egyes szám alatt, hogy le a kalappal! Ha valaki azt mondta volna, hogy egy év kihagyás sem volt, elhittem volna. Nagy Tamás (ének, tánc) elmondása szerint, ahogy elkezdett újra próbálni a koncertre, szinte azonnal visszajöttek a mozdulatok. A koncerten nyoma sem volt annak, hogy 13 éve nem állt színpadra.

Péter Szabó Szilvia – fotó: Mahunka Balázs

Életem első Nox koncertje volt, és nem csalódtam! Közben azon gondolkodtam, milyen jó, hogy ezt még egyszer láthattuk, és hogy akik nem lehettek ott, biztosan szomorúak emiatt. A zenekarnak, és valamennyi színpadi közreműködőnek is hatalmas élmény lehetett a koncert, amelynek a végén bejelentették: jövőre országos koncert turnéra indul a Nox!

Fotók: Török Hajni, Mahunka Balázs
Beszámoló: Mahunka Balázs

Ajánló

Olvasd el ezt is