Pinokkió – Vígszínház

Pinokkió - Vígszínház
Zenés családi roadmovie Presser Gábor és Sztevanovity Dusán dalaival.

A Vígszínház 10-től 100 éves korig szóló zenés családi roadmovie-jában Pinokkió kalandjai asztalos műhelytől, bábszínházon és cirkuszon át, Játékországon keresztül a tengerig vezet. Miközben apukáját, Dzsepettót keresi, olykor egy tücsök, máskor a Macska és a Róka, egy őszhajú tündér vagy éppen Kanóc fakad dalra.

Pinokkió – Hegyi Barbara, Dino Benjamin, Kern András. Fotó: Török Hajni

A Pinokkió kalandjai az egyik legtöbb nyelvre lefordított, és legnagyobb példányszámban eladott szépirodalmi mű, melyből számtalan mozgóképes és színházi feldolgozás is készült. Azt is hihetnénk, hogy a világ egyik leghíresebb kisfiújának, pontosabban fabábujának történetét mindenki jól ismeri, de az igazság az, hogy Carlo Collodi 1883-ban megjelent regényét ma már kevesen olvassák. Mindenki a feldolgozásokra támaszkodik, pedig az eredeti mese hihetetlenül szórakoztató, fordulatos, humoros, és olykor kicsit ijesztő is. A Vígszínház új zenés változata arra vállalkozott, hogy minél többet megmutasson az eredeti történet csapongó fantáziájából, játékosságából és humorából. Az előadás szövegkönyvét Collodi-regénye alapján Benedek Albert, Keresztes Tamás és Kovács Krisztina írták, míg a dalokat Presser Gábor és Sztevanovity Dusán jegyzi.

Pinokkió – Vígszínház. Fotó: Török Hajni

Pinokkió mindenhol ott van. A könyvespolcon, az altató mesét ismételgető anyukában, a filmekben és a színpadokon, és ott van minden fatörzsben, várva, hogy egy magányos öregember megtalálja, és életre keltse. Hogy legyen kivel veszekedni, legyen kit tanítani, legyen kiért aggódni. Hogy legyen kit szeretni.” – emeli ki Sztevanovity Dusán, aki A padlás óta először dolgozott újra együtt zenés darabon Presser Gáborral. „Bár a Pinokkiót már rengetegen feldolgozták, nincs közöttük egy olyan zenés színházi mű sem, amit világszerte játszanának. Pedig ez a történet nem dobja le magáról a zenét. A karakterek és helyszínek sokféleségéből adódóan a dalok is sokfélék lehetnek, s ha jól csináljuk, a mi kis előadásunk érdekes lehet” – teszi hozzá Presser Gábor.

Pinokkió szerepében Dino Benjamin. Fotó: Török Hajni

A Vígszínházban fontos hagyománya van a gyerekelőadásoknak és a családi daraboknak, hiszen ezekkel az előadásokkal kialakulhat a színházba járás szeretete, és létrejöhet egy erős kötődés magához a Vígszínházhoz is. A családi darabok közül kiemelkedik a 35 évvel ezelőtt bemutatott A padlás, hiszen ezen az előadáson generációk nőttek fel, és rajta keresztül megszerették a színházat is. A Pinokkió az alkotók szándéka szerint olyan előadás lesz, amely minden korosztály számára élvezetes és lebilincselő lehet 10 évestől 100 éves korig. A Pinokkió családi roadmovie december 9-től látható a Vígszínházban. Az előadás koreográfusa, Vati Tamás, videótervezője Sánta Balázs, jelmeztervezője Giliga Ilka, díszlettervezője Keresztes Tamás és Auer Alexandra.

Pinokkió a Vígszínházban. Fotó: Török Hajni

A Pinokkiót Keresztes Tamás rendezésében, Presser Gábor és Sztevanovity Dusán dalaival december 9-én és 10-én mutatták be a Vígszínházban. A hétfős zenekar által élőzenével kísért előadásban többek között Dino Benjamin, Borbiczki Ferenc, Majsai-Nyilas Tünde, Méhes László, Waskovics Andrea, Hegyi Barbara, Kern András, Seress Zoltán, Halász Judit, Igó Éva és Szántó Balázs lépnek színpadra.

A képek a Pinokkió fotóspróbáján készültek.

Ajánló

Olvasd el ezt is