Varázslat egy nyáréjszakán

Varázslat egy nyáréjszakán - Thália Színház
Trükkös manók és csalfa tündérek

A műfaj egyik alapköve, a vígjátékok alfája látható 2023. január 14-től a Thália Színházban – érkezik a Varázslat egy nyáréjszakán!
Shakespeare romantikus vígjátéka – a Szenivánéji álom – új címmel, új, prózai fordításban, jelenre ültetett viszonyok között bizonyítja, hogy ötszáz éve semmi nem változott.

…és boldogan élnének Athénban, olajfákkal, meg sok kis görög poronttyal, amíg meg nem halnak. De Lüszandrosz és Hermia boldogságát már a kezdetek kezdetén fúrja, aki tudja:
• egy fenyegető após, aki másnak szánja a lányát
• egy felesége rokonságát lemészároló, amúgy emberarcú athéni király
• egy szerelmes harmadik
• egy negyedik, aki szerelmes a harmadikba.

A pár úgy dönt hát, hogy világgá szöknek – útjuk pedig egy sötét athéni erdőn át vezet. Itt azonban nő a fenti lista, mert a nyári napfordulónak éjszakáján trükkös manók és csalfa tündérek, bajkeverő szelek és szerelmi szérumok sodorják őket egyre messzebb a szabadságtól – meg egymástól…

Varázslat egy nyáréjszakán plakát – Thália Színház

Lássuk csak, szép sorban!
Az előadásban Thészeuszt, Athén szigorú királyát – aki amazon feleségét annak komplett rokonságának lemészárlásával szerezte meg, de ezt leszámítva joviális vezető – Szervét Tibor formálja meg, mint ahogyan Oberont, a féltékeny tündérkirályt is. Hippolütét, a király feleségét és Titánia tündérkirálynőt – tündérfiúk csábítóját – Csarnóy Zsuzsanna játssza.

Oberon udvari manója Pukk – Molnár Piroska. Ha balszerencse ér az athéni erdőben, csak ő lehet az oka. Egy meg nem értett, szórakozni vágyó reménybeli Cupido – de nála emberek, tündérek és szamarak pechére kicsit több a varázserő.

Lüszandrosz az előadásban Ember Márk lesz. Hősszerelmes sztáralkat – a lány imádja, az após utálja. Szándékai a férfiség határain belül tiszták Hermiával, házasságra vágyik.

Hermiának – Mórocz Adrienn – viszont apja mást szemelt ki. A lányt azonban se törvény, se apa, se a „harmadik” nem tántorítja el Lüszandrosztól…

Demetrioszt, az apóskedvenc vőlegényt Jámbor Nándor alakítja. Hermiába szerelmes, belé meg Heléna. Ahogy neki nem kell az üldöző, úgy nem kell ő annak, akit üldöz.

Szegény Heléna – Tóth Eszter – reménytelenül szerelmes, elvei már nincsenek. Demetrioszt akarja, akkor is, ha ő már rég túl van rajta.

Ez hát a díszes társaság krémje, további szerepekben pedig Hunyadkürti István, Tamási Zoltán, Zayzon Zsolt, Bokor Barna, Bede-Fazekas Szabolcs, Domokos László és Mózes András lesz látható.

Az előadás díszletét Horesnyi Balázs, jelmezeit Velich Rita tervezte. A mű Székely Csaba fordításában, Csizmadia Tibor rendezésében kerül színre.

A bemutató 2023. január 14-én lesz a Thália Színházban.
További információk itt

A galéria képei a darab fotós próbáján készültek.
Fotók: Török Hajni

Ajánló

Olvasd el ezt is