Ezeregy éjszaka – Szegedi szabadtéri színpad

Ezeregy éjszaka. Fotó: Mahunka Balázs
Varázslatos musicalt mutattak be Szegeden.
Geszti Péter számtalan műfajban bizonyította már tehetségét. Ahol ő felbukkan, ott garantált a siker. A Dzsungel könyve és a Pál utcai fiúk után szemernyi kétség sem férhet ahhoz, hogy az Ezeregy éjszaka közönségsiker lesz. A fotóspróba óta eltelt néhány nap után ki is jelenthetjük: az lett!

Az ezeregy éjszaka csodálatos, burjánzó mesevilága csaknem kétezer éves. A történetfolyam arab, perzsa, indiai és kínai elemeiből ezúttal Tasnádi István, Geszti Péter és Monori András alkotott varázslatos zenés darabot. Az izgalmas world musical kerettörténetében Sahriár király szerelmi bánattól szenved, míg elé nem vezetik a rabnő Seherezádét, aki – hogy életét mentse – példázatos történetbe kezd. Ebben megelevenednek a mesés kelet legendás figurái, Harún, a naiv királyfi, Jázmin, a meseszép hercegnő, az agyafúrt tolvaj, a gonosz Dzsáfár és természetesen a nagydumás Dzsinn. A dzsungel könyve, A Pál utcai fiúk, a Made in Hungária és a Portugál szerzőinek új zenés darabja azonban eltér a megszokottól! Az egzotikus szerelmi történet bővelkedik drámai és humoros fordulatokban, a felcsendülő dalok pedig várhatóan egyszerre okoznak majd dallamtapadást felnőtteknek és gyerekeknek. (forrás: Szegedi Szabadtéri Játékok)

Ezeregy éjszaka – Trokán Nóra, Bányai Kelemen. Fotó: Mahunka Balázs

A darab szuper látványos, a rendezés, a koreográfia, az egész színpadi látvány magával ragadó. A fő alkotók közül most szeretnék kiemelni egy olyan személyt, akiről igazán ritkán esik szó. Ha minden rendben van a színpadi látvánnyal, azt természetesnek vesszük, ha pedig nem, akkor csak annyit mondhatunk: „de kár, hogy nem Madár csinálja”. Madarász János a darab vizuál / világítástervezője, akinek a munkáit a Madách Színháztól a koncertekig számtalan helyen csodálhattuk már, megint olyan látványvilágot teremtett, ami minden zenés produkció számára mérce lehetne. Nem mellékesen megjegyzem; ez azokon a koncerteken sincs másképp, ahol ő világít. Azt is mondhatom, hogy azonnal felismerhető a munkája.

Ezeregy éjszaka – Szeged. Fotó: Mahunka Balázs

Látványos és élvezetes világítást színpadra vinni a mai technikai eszköztárral, azt gondolom, már nem olyan nehéz. De úgy világítani, hogy az jól fotózható is legyen, és a darab teljes időtartamán belül egy egységet alkosson, az már nem kis feladat. Szerencsére a technikai feltételek sem szabtak gátat, a színpad mérete, a remek minőségű LED falak, a pirotechnika, a füst még látványosabbá tették a darabot, de mégsem voltak túlzóak. Minden egyes jelenetnek megvolt a külön hangulata is, és ezért tudja igazán „beszippantani” a nézőt. „A Madár az ász!

Ezeregy éjszaka – Bori Réka, Stohl András. Fotó: Mahunka Balázs

Rendező: Juronics Tamás
Dalszöveg: Geszti Péter
Zeneszerző: Monori András
Szövegkönyv: Tasnádi István

Továbbbi képek az Ezeregy éjszaka előadásáról a galériában:

Ajánló

Olvasd el ezt is